Palosaaren Urheiluseura

Urheilutoimintaa Präntöön sydämessä jo 120 vuotta

Historia

Palosaaren Urheiluseuran historia

Perustaminen lähti liikkeelle Vaasan Puuvillatehtaan tarpeista työväestön ohjaamiseen terveellisen liikunnan ja sen tuoman kilpailun pariin. Tehtaan ja sen lähiympäristön urheilutoiminnan jatkuvasti laajentuessa harrastajat totesivat, että toiminta olisi organisoitava yhtenäisemmäksi. Ainoa tapa oli perustaa oma urheiluseura.

7.4.1902 puuvillatehtaan varastonhoitajan Viktor Blomqvistin puheenjohdolla kokoontui joukko tehtaan työläisiä päämääränään oman urheiluseuran perustaminen. Seuran perustamispäätös oli yksimielinen ja nimen valintakin oli helppo. Koska seuran toimialue tuli olemaan Palosaari, nimeksi sopi parhaiten Palosaaren Urheiluseura – Brändö Idrottssällskap.

Palosaaren Urheiluseuran toiminta oli alusta alkaen voimakasta ja lyhyessä ajassa seurasta kehittyikin monipuolisesti ja ripeästi toimiva urheiluseura. Ensimmäiseksi lajiksi merkittiin soutu, joka olikin alkuvuosina seuran voimakkain laji. Seuralla oli voittamattomat mies- ja naisjoukkueet. Liikunnallisena harrastuslajina voimistelu oli suosittua vetäen suuret joukot puoleensa. Myöhemmässä vaiheessa löydettiin muotoja sen esittämiselle näytös- ja kilpailulajina.

Vuosien varrella on ollut monenmoista harrastus- ja kilpailulajia, koska seurasta on aina löytynyt aktiivisia ja osaavia vetäjiä sekä seuran kehittäjiä aina näihin päiviin asti.